Boční zastínění pergoly

Odpočinek ve stínu zahrady je skvělým způsobem, jak načerpat chybějící energii a schovat se před přímým slunečním zářením. Boční zastínění pergol má zpravidla dva základní důvody. Možnosti řešení zastínění pergoly nebo terasy jsou rozmanité. Více se dozvíte v tomto článku.

Odpočinek ve stínu zahrady je skvělým způsobem, jak načerpat chybějící energii a schovat se před přímým slunečním zářením. Děti si mohou hrát na terase a vy se věnovat oblíbené četbě novin nebo vychutnávat doušky dobré kávy. Co když je však tato idyla přerušována dotěrnými slunečními paprsky, které mění pobyt v pergole na saunu, a vy nemáte klid, protože přímý svit slunce vás oslepuje? Řešení je jednoduché. Pořiďte si zastínění pergoly. Mimo bočního zastínění pergoly (méně časté) se zpravidla u zahradních přístřešků řeší horní zastřešení, které má chránit jak před deštěm, tak i slunečním zářením.

Proč boční zastínění pergoly?

Boční zastínění pergol (boční stěny pergol) má zpravidla dva základní důvody. Prvním z nich je ochrana před bočním větrem a přímými slunečními paprsky, které dopadají z nižšího horizontu ráno a také před západem slunce. Druhý důvod pro řešení bočního zastínění pergoly je zajištění soukromí. Ať už máte částečné nebo plné boční zastínění pergoly, rozhodně budete mít větší klid od nechtěných pohledů sousedů nebo kolemjdoucích, kteří míjí na ulici váš dům. Navíc částečné boční zastínění pergoly dovoluje dostatečné větrání, ale především ho lze využít jako základnu pro popínavé rostliny.

Při výběru ideálního zastínění pergoly je třeba se rozhodnout, jaký materiál pro tento účel použijete. Samozřejmě, pokud to konstrukce pergoly dovoluje, je lepší provést přímou integraci jako součást původní konstrukce. V tomto jsou dobré dřevěné pergoly, na rozdíl od kovových, kde lze dodatečné boční zastínění růře aplikovat. U dřevěných pergol jsou možná tato řešení:

  • Boční zastínění pergoly z plošného laťoví.
  • Žebrované boční zastínění pergoly.
  • Mřížkové boční zastínění pergoly.

Samozřejmě pro boční zastínění pergol se používá celá řada materiálů, než jen klasické dřevo. Záleží na preferencích majitele pergoly. Ne každý materiál je prodyšný, vizuálně hezký, odolný apod. Z tohoto pohledu je právě dřevo ideální a častou volbou. Uvažovat můžete i o sklolaminátu, tvrzeném sklu, polykarbonátu, různých druzích textilií nebo rohoží, které se dají snadno rozbalit či naopak smotat.

Při výběru materiálu zastínění je třeba řešit taktéž povrch, zda chcete mít lesklý a hladký, nebo hrubý se sníženou průhledností (prostupností světla). Konkrétní typ materiálu má tudíž i svou průměrnou životnost a taktéž odpovídající cenu. 

Rádi vám vyrobíme dodatečné boční zastínění pergoly pro již stojící dřevenou stavbu. Kontaktujte nás, rádi vám realzaci bočního zastínění pergoly nezávazně naceníme.

Máte zájem o zakázkovou výrobu?

Kontaktní údaje
Specifikace zakázky
Fotografie domu
Nahrajte fotografie místa, terasy, domu, kde bude pergola realizována.
Text s obrázkem
Pošlete nám nezávaznou poptávku a my Vás budeme kontaktovat.

nebo volejte
602 538 577