Dřevěné pergoly u domu

Dřevěné pergoly u domu – to je současný trend majitelů rodinných domků. Přisazením pergoly k domu získáváte další obytný prostor sloužící k relaxaci. Jak si naplánovat pergolu u domu, na co nezapomenout a co vše zohlednit? Více se dočtete zde.

Dřevěné pergoly u domu – to je současný trend majitelů rodinných domků. Přisazením pergoly k domu získávají další obytný prostor sloužící k osobní relaxaci, rodinným oslavám nebo přátelskému posezení téměř po celý rok.

Přehled dřevěných pergol k domu z produkce firmy Vetas

 

Typy dřevěných pergol u domu

Dřevěné pergoly navazující přímo na stěnu domu bývají zhotovovány v různých provedeních. Taková pergola může být buď nekrytá - sloužící jako slunolam a nebo zastřešená, kdy se dá využívat bez omezení i za nepříznivého deštivého nebo větrného počasí.

Nejčastějším materiálem pro stavbu pergoly u domu je dřevo. Jeho nesporné výhody spočívají v tom, že se jedná o přírodní a tudíž ekologický materiál působící na člověka teplým, příjemným dojmem. Další výhodou je konstrukční variabilita, možnost zhotovení různých doplňků – mřížek, plůtků, slunolamů, obloukových prvků, a to jak při stavbě dřevěné pergoly u domu, tak i dodatečně po jejím zhotovení, když využíváním zjistíte, že například potřebujete slunolam proti zapadajícímu nízkému sluníčku. Dřevěné pergoly u domu se mnohem více hodí k architektuře zahrady, například na rozdíl od pergol z hliníku.

Nejvhodnější dřevinou pro stavbu dřevěné pergoly u domu (stejně jako pergoly volně stojící) je smrkové dřevo.  Dnes již se používají KVH hranoly, které jsou lepené, sušené a broušené. Tyto hranoly vlivem počasí nepraskají, netvoří se výsušné trhliny a také se nekroutí.  A pokud chcete mít dřevěnou pergolu u domu v odstínu cizokrajného dřeva, například teaku, nebo pergolu se vzhledem dubu, ořechu, kaštanu či palisandru, není nic jednoduššího, než pergolu ošetřit vhodnou lazurou v požadovaném odstínu. Lazur na venkovní dřevo je nepřeberné množství, doporučujeme používat vodou ředitelné lazury, protože se krásně do dřeva zapijí, dřevo nejen ochrání proti povětrnostním vlivům, ale vodou ředitelné lazury se neloupou, takže při obnovovacím nátěru se nemusí dřevo obrušovat, stačí pouze dřevěnou pergolu přetřít. 

Ideální krytina dřevěné pergoly u domu

Jako krytinu na dřevěnou pergolu u domu můžeme použít velmi oblíbený polykarbonát, který je průhledný, a proto nezastíní místnosti v domě. Vyrábí se v levnější trapézové variantě v odstínu čirý a kouřový, nebo ho zakoupíte v dražší komůrkové variantě. Pokud si vyberete kvalitní polykarbonát (pozor na čínské náhražky), je jedno, zda zvolíte trapéz či komůrkový polykarbonát. Komůrkový polykarbonát se používá všude tam, kde chceme dosáhnout tepelnou izolaci, což v otevřené pergole neřešíme. Tudíž se v tomto případě jedná spíše o estetickou záležitost a je na zvážení, k jakému typu se přiklonit. Velmi vhodný je také plný polykarbonát, který je průhledný jako sklo, ale je nerozbitný. Ovšem cena je přímo úměrná kvalitě.

Na dřevěnou pergolu u domu se dá použít i plechová krytina, musíme si ovšem uvědomit, že je naprosto neprůhledná a tak ji volíme všude tam, kde nemusíme řešit světelnou propustnost. Polykarbonátové a plechové krytiny se v současné době používají na zakrytí pergol u domu nejčastěji, protože nepotřebují mít velký spád konstrukce a proto vyhovují současnému trendu mít pergolu co s nejrovnější střechou. Pokud vám nevadí velký sklon střechy nebo střecha sedlová, můžete použít i šindelovou krytinu.

Protože se předpokládá, že dřevěná pergola u domu vám bude sloužit po mnoho let, doporučujeme při její stavbě zvážit použitý materiál nejen na samotnou konstrukci, ale vybrat i nejvhodnější typ krytiny, nátěrové hmoty a v neposlední řadě také kvalitní profesionální firmu s dlouholetou zkušeností v oboru.  Odborná firma vám nejen doporučí vhodný materiál, ale pergolu vám vyrobí podle vašich představ a požadavků. Samozřejmostí by měla být i odborná montáž, zvláště pokud je dům zateplený, aby nedocházelo k narušení pláště a tudíž k tepelným únikům.

Jakmile budete mít hotovou „kostru“ pergoly, přečtěte si více o tom, co dát na střechu pergoly. Pokud řešíte i kryté bočnice, resp. máte v plánu uzavřenou pergolu a její zastínění, pak více o tom najdete zde.

Pergola u domu a její cena?

V případě ceny pergoly platí opět pravidlo, že velikost pergoly, náročnost konstrukce a její vizuální provedení určuje finální cenu pergoly stavěné u domu. Nejde jen o samotnou pergolu, ale často mohou vzniknout různé komplikace s ohledem na přípravu podkladu pro pergolu u domu a její kotvení. Roli pro určení ceny realizace pergoly u domu hraje tudíž i nutnost nepoškodit současnou dřevěnou terasu či jiný povrch a profesionálně tam novou pergolu instalovat s ohledem na stávající stav.

V ceně pergoly se odráží i zvolená forma zastřešení, a tudíž i použití materiál. Pokud si objednáte pergolu v podobě skládačky, může se cena pergoly snížit o částku, kterou ušetříte díky instalaci svépomocí. Pokud se však jedná o pergolu na míru, nebo nejste zdatným kutilem a nesmontujete si dle návodu skládačku pergoly sami, pak počítejte, že do ceny pergoly u domu se promítne i samotný instalační servis.

 

 

Máte zájem o zakázkovou výrobu?

Kontaktní údaje
Specifikace zakázky
Fotografie domu
Nahrajte fotografie místa, terasy, domu, kde bude pergola realizována.
Text s obrázkem
Pošlete nám nezávaznou poptávku a my Vás budeme kontaktovat.

nebo volejte
602 538 577