Jak zastřešit terasu

Řešíte otázku „jak zastřešit terasu“? Připravili jsme pro vás rady a doporučení, jak zastřešení terasy vyřešit. Existují 2 typy zastřešení, jedním z nich je markýzová forma (spíše ke stínění než k ochraně před deštěm), druhým je pergolové zastřešení, poskytující azyl před sluncem a deštěm.

V případě markýzového zastřešení je řešení jednodušší. Vyberete si markýzu odpovídající velikosti, barvy a funkčnosti (elektrický nebo ruční mechanismus rozevírání). Zpravidla je hlavní plocha markýzového zastřešení terasy zhotovena z textilních materiálů či jiných derivátů textilií určených pro dané podmínky.

V případě rozhodování, jak zastřešit terasu, vám spíše, než markýzu doporučíme s ohledem na odolnost a užitné vlastnosti právě pergolové zastřešení spojené pevně stojnami se zemí. Předností tohoto zastřešení je možnost libovolně vyřešit i boční zastínění a ochranu proti větru.

V současné době je na trhu řada hotových systémů (např. hliníkové skládací sestavy), případně si můžete objednat řešení na míru.

Jak zastřešit terasu
Ukázka, jak může vypadat zastřešená terasa pomocí pergoly

Co se týká materiálů, ze kterých má být zastřešení terasy vyrobeno, nejpoužívanějšími jsou dřevo a kov. Pro účely zastřešení konstrukce se uplatňují různé materiály. Musíme si uvědomit, že konstrukce pergolového zastřešení musí mít adekvátní nosnost, resp. splňovat statické požadavky vůči hmotnosti krytiny, která bude tvořit plochu zastřešení terasy. V případě, že budete chtít použít klasickou pálenou či betonovou tašku, bude třeba mít konstrukci opravdu velmi precizně staticky promyšlenou. Je třeba mít na paměti, že vybranému zastřešení musí odpovídat nosnost krovu a sklon střechy.

Materiály samotné střešní krytiny dělíme na 2 typy:

  • Průhledné střešní zakrytí.
  • Neprůhledné střešní zakrytí.

Do prvního typu řadíme sklo, akrylátové sklo, polykarbonát, průhledné PVC vlnité plechy, dřevěné či kovové lamely apod. Tyto plochy je možné dodatečně zcela či z části opatřit např. textilními žaluziemi. Druhou skupinou jsou materiály, které již sami o sobě nepropouští světlo, tudíž nedochází k tak velkému prostupu slunečního svitu a zahřívání prostoru pergoly jako např. přes sklo. Jedná se o různé typy speciálních textilií, PVC fólií, šindelů, neprůhledných plechů a již zmíněné tašky.

Pokud plánujete zastřešení terasy roztahovat (nebo zatahovat) podle počasí, pak existují pojezdové systémy různých variant, které umožňují tkaninové nebo fóliové plachty jednoduše zatahovat (srolovat). Stejně tak je možno řešit zastřešení terasy lamely. Lamelové zastřešení terasy je založeno na dřevěných laťových, které mají primárně chránit proti přímému slunečnímu záření dopadajícímu na plochu terasy pod určitým úhlem, přitom však umožnit prostup světla do terasového prostoru.

A co cena v případě rozhodování, jak zastřešit terasu?

Některé faktory, které prodražují cenu zastřešení:

  • Konstrukce pro těžší krytinu musí být masivnější, a tudíž je i dražší.
  • Kov a jeho zpracování je nákladnější ve srovnání se dřevem.
  • Veškeré systémy automatického/elektronického zatahování zastřešení a stínicích ploch jsou nákladné.
  • Pergolové zastřešení prodražuje implementace systému pro odvod srážkové vody.
  • Skleněné materiály mohou být snadno poškozeny (např. oproti polykarbonátu), tudíž občas vznikají dodatečné náklady spojené s opravou zastřešení např. v případě poničení silným krupobitím.

Pro doplnění uvedeme, že nejdražší jsou posuvné systémy zastřešení.

Jak zastřešit terasu pergolou - Ukázka pergoly s kontrukcí ze dřeva

Máte zájem o zakázkovou výrobu?

Kontaktní údaje
Specifikace zakázky
Fotografie domu
Nahrajte fotografie místa, terasy, domu, kde bude pergola realizována.
Text s obrázkem
Pošlete nám nezávaznou poptávku a my Vás budeme kontaktovat.

nebo volejte
602 538 577