MATERIÁL – výroba pergol, altánů, zastřešení

Jaké jsou parametry na konstrukční materiál používaný při výrobě zahradních dřevěných staveb (altánů, pergol atd.)? Znáte požadavky na kvalitu materiálu dle DIN 4074? Nastudujte si informace v našem článku.

Konstrukční řešení našich pergol, altánů, garážových stání a zastřešení terasy

Pro naše pergoly, altány, garážová stání a zastřešení terasy používáme jako konstrukční materiál smrkové konstrukční hranoly KVH. Tyto hranoly mají maximální vlhkost 18%, jsou přesně egalizované, hoblované a mají sražené hrany. Hranoly jsou řezány mimostředově a nebo mají dřeň proříznutou - děje se to při speciálním pořezu tzv. čtvrtkování, který probíhá na našich pilách, kde máme také truhlářský provoz a kde vyrábíme pergoly ke zdi, altány, garážová stání a zastřešení terasy jak v sériové výrobě, tak na zakázku.

To nám umožňuje v maximální míře hlídat kvalitu a individuálně kontrolovat jednotlivé komponenty pro altány, pergoly, a zastřešení terasy vycházející z výroby.  U takto řezaných hranolů je do maximální míry redukováno kroucení a podélné zakřivení (ne však 10%, jelikož se jedná o přírodní materiál). Hranoly splňují kvalitativní požadavky normy DIN 4074 a třídu pevnosti C24.

Zásadní požadavky na kvalitu dle DIN 4074:

  • maximální vlhkost 18%,
  • hranoly jsou bez oblin, hoblované se sraženými hranami,
  • přiznané suky jsou nevypadavé - pouze zarostlé,
  • příměs kůry je nepřípustný, 
  • šířka výsušných trhlin max. 6mm, smolníky max. šířka 5mm,
  • minimální zkroucení a podélné zakřivení.


zastřešení, altány,pergoly- materiál

Nejčastěji používané KVH hranoly pro stavbu našich pergol, altánů, garážových stání v sériové výrobě jsou 80/80 a 100/100. Pro stavbu větších pergol, zahradních altánů ale především zastřešení terasy na zakázku, kde je dbáno na vysokou pohledovou kvalitu konstrukce, jsou používány masivnější hranoly 120/120 a větší. Tyto hranoly jsou lepené, zpravidla 2-3 vrstné (DUO a TRIO) a vyznačují se vysokou pevností a únosností – ideální pro altány. Jejich velkou předností je omezení budoucího vzniku výsušných trhlin a kroucení, což by narušovalo konečný vzhled zastřešení terasy. Tyto hranoly jsou určeny pro staticky namáhané dřevěné konstrukce, jako jsou vazníky na střechy, stropní trámy, sloupky - ideální pro zastřešení terasy. Předností lepených trámů jsou využity především u konstrukcí pergol, zahradních altánů, zastřešení terasy, přístřešků na auto se zvýšenými požadavky na pevnost.

zastřešení, altány, pergoly-hranoly

Jako jedna z mála firem na našem trhu vyrábíme také lepené obloukové prvky, které oživí někdy strohou konstrukci zastřešení terasy a dodají domu elegantní a moderní vzhled. Podívejte se na naše realizace zastřešení terasy s obloukovými prvky na našich webových stránkách v sekci zastřešení terasy.

Inspirujte se:

Máte zájem o zakázkovou výrobu?

Kontaktní údaje
Specifikace zakázky
Fotografie domu
Nahrajte fotografie místa, terasy, domu, kde bude pergola realizována.
Text s obrázkem
Pošlete nám nezávaznou poptávku a my Vás budeme kontaktovat.

nebo volejte
602 538 577