Tipy jak postavit pergolu

Přemýšlíte o zbudování pergoly? Hledáte tipy na to, jak správně postavit pergolu? Nevíte, co vše obnáší stavba pergoly? Poradíme vám. Před samotnou stavbou pergoly je třeba vyřešit plánování celé stavby. Hlavními rozhodnutími při počátečním řešení otázky „Jak postavit pergolu“ jsou především parametry umístění stavby na pozemku, orientace pergoly s ohledem na světové strany, konstrukční velikost, materiál, terén a možnost jeho přípravy na stavbu, a nakonec i finální vzhled.

5 hlavních hledisek při stavbě dřevěné pergoly

Než započnete s plánováním a výběrem ideálního řešení vaší nové zahradní pergoly, je třeba promyslet do detailu nejen samotné technické řešení! Celá stavba pergoly je pak o to jednodušší. V článku níže najdete 5 základních témat, které byste měli zohlednit, než přistoupíte k samotné stavbě pergoly.

Parametry výběru místa

Jak postavit pergoluMísto pro stavbu pergoly vybírejte s ohledem na požadavky, které má splňovat dle vašich individuálních požadavků. Většinou pergolu stavíme tak, aby z ní byl výhled do okrasné rozkvetlé zahrady, což nám zpříjemní posezení u kávy či při grilování.

Pergola často slouží jako opěrná konstrukce pro popínavé rostliny a zacloní případný nevzhledný kout zahrady. I proto vybíráme slunné stanoviště pro vistárii, plamének apod. rostliny.

V pergole bude umístěn zahradní gril, bude sloužit především pro rodinné posezení, party – proto ji směřujte co nejblíže k domu z důvodu manipulace s potravinami, občerstvením apod. Snadná dostupnost je důležitá.

Pokud bude pergola sloužit jako odpočívadlo, umístíme ji k bazénu, dětskému hřišti, do nejhezčího koutu zahrady, kde je přes hlavní část letního dne spíše stín.

 

Orientace pergoly

Vstup do prostoru pergoly by měl být vždy tam, kde je největší frekvence s ohledem na stávající cestičky v prostoru. Prostor pergoly nesmí bránit přístupu na důležitá místa pozemku a zároveň být situován do značné míry s ohledem na svou funkci (viz bod výše).

Pro umístění grilu budete hledat polohu v závětří, anebo postavíte gril na stranu převažujících větrů tak, aby kouř šel směrem z pergoly ven!

 

Velikost pergoly

Velikost samotné stavby řešíme s ohledem na počet osob, které se obvykle budou v pergole sdružovat. Řešit musíte ale také to, jak velký prostor pro umístění pergoly máte k dispozici, vždy je nutné zvážit velikost volné plochy vůči velikost pergoly, aby stavba působila jako architektonický doplněk a nezabírala větší část zahrady.

S velikostí pergoly souvisí i stín, který s ohledem na svou výšku a rozsah vrhá. Je vhodné „putování“ stínu nasimulovat a případně zjistit, zda budoucí vrhající stín nebude v určitém místě pozemku na škodu rostlinám apod.

Je dobré nechat si zpracovat návrh realizace od odborníků, kteří mají letité zkušenosti se stavěním pergol, umí s citem umístit pergolu do daného prostředí a zástavby, doporučí vhodnou velikost s ohledem na pozemek, zhodnotí technické parametry, např. při zastřešení pergoly spádové rozměry, kam směrovat odtok vody, navrhnou způsob ukotvení, výšku pergoly, aby vhodně zapadla do celkového pojetí zahrady a domu. Ideálním výsledkem této fáze plánování je vizualizace.

Nejčastější velikosti:

  • Rozměry pergoly 3,8x3 m.
  • Rozměry pergoly 3x2,5 m.
  • Rozměry pergoly 4x2,5 m.
  • Rozměry pergoly 3x3m.
  • Rozměry pergoly 3x2,3m.
  • Rozměry pergoly 3x4m.

 

Příprava podloží (základů) před stavbou pergoly

Při stavbě pergoly je potřeba zvážit způsob ukotvení. Existují různé varianty řešení:

  • betonové patky: pro masivní pergoly se zastřešením
  • betonová dlažba, zámková dlažba, popř. jiný zpevněný povrch: pro lehčí stavby, kotví se pomocí pozinkovaných kotev do dlažby
  • zemní vruty, nahrazují betonové patky: uplatňují se tam, kde není možný přístup se stavebním materiálem, např. kde je již zasazená tráva či okrasné záhony apod.

Samotnou konstrukci pergoly je třeba dimenzovat s ohledem na stabilitu podloží v dané lokalitě, resp. v daném umístění.

 

Vzhled finální pergoly

Jak postavit pergolu - Vzhled materiálu - Hliníková konstrukceKonstrukci, barvu a krytinu pergoly budete volit podle toho, zda bude umístěná v moderní zástavbě, anebo bude postavená u staršího domu např. s ovocnou zahradou, případně na chalupě selského typu.

K novým funkcionalistickým domům se staví moderní typ pergoly – co nejjednodušší konstrukce z dobře opracovaného, obroušeného dřeva bez trhlin. Jako krytinu zvolte spíše sklo, případně plný polykarbonát, který je vzhledově blízký sklu. Rozhodně se vyvarujeme např. trapézovým a vlnitým polykarbonátům. Nátěry dřeva laďte barevně s barvou domu. Velmi moderní jsou v současné době barvy světle nebo tmavě šedé, ale i bílé nebo černé, kdy i dřevěná konstrukce může vypadat jako hliníková.

U starších domů nebo chaty volte typ rustikální zpracování. U daného typu pergol dáváte primárně vyniknout kráse dřeva – suky a výsušné trhliny jsou žádoucím prvkem v designu pergoly. U těchto typů pergol se uplatňují různé mřížky pro pnoucí rostliny apod. Jako krytinu uplatněte spíše dutinkový nebo trapézový polykarbonát, případně šindel či pouze rákosovou střechu. Barva by měla opět ladit s domem, přičemž volíme přirozené hnědé odstíny barev, lazurovací laky, které dají vyniknout kráse dřeva.

V rámci definice budoucího vzhledu je nejdůležitější zvážit, k jakému účelu bude pergola sloužit, zda bude samostatně stojící nebo bude umístěna u domu jako zastřešení terasy. Podle toho vybereme vhodný materiál, krytinu a barvu.

Má-li vaše nová pergola být dokonalá, stavbu opravdu pořádně promyslete.

----------------- 

Co je to pergola?

Pergola je architektonický prvek, který slouží jako otevřená zahradní konstrukce, často postavená na zahradních plochách nebo terasách. Jedná se o rámovou konstrukci, podpíranou sloupky nebo pilíři, která poskytuje stín a dekorativní prvek zahradě. Pergoly mohou být postaveny z různých materiálů. Nejstandardnější provedení pergoly má otevřenou střechu tvořenou lamelami, které umožňují slunečnímu světlu a vzduchu volně procházet, přitom však zajišťují stínění. Pergoly jsou využívány pro vybudování venkovních prostorů, kde můžete relaxovat, tedy jako rozšíření vnitřního prostoru, a to primárně pro letní a brzké podzimní období.

 

Tematická specifikace obsahu článku: stavba dřevěné pergoly, jak postavit pergolu, stavba pergoly. 

Máte zájem o zakázkovou výrobu?

Kontaktní údaje
Specifikace zakázky
Fotografie domu
Nahrajte fotografie místa, terasy, domu, kde bude pergola realizována.
Text s obrázkem
Pošlete nám nezávaznou poptávku a my Vás budeme kontaktovat.

nebo volejte
602 538 577