Jak vybírat zahradní pergoly a krytá sezení

Musíme si předem rozmyslet účel pergoly a na jaké konkrétní místo zahradní pergolu umístíme. Řešíme její velikost a orientaci. Veškeré důležité informace k rozhodování o krytých sezeních se dozvíte v našem článku.

Pokud vlastníte zahrádku u domu nebo chaty, určitě na ní rádi trávíte nejednu odpočinkovou chvilku, kdykoliv to počasí alespoň trošku dovolí.  Ale co když zrovna začala letní dešťová srážka nebo sluníčko svítí tak, že se musíte schovat do stínu? Veškeré nádobí je nutné sesbírat, přerušit opékání masa a je po tolik vysněné pohodě.  Zahradní pergola je ideálním řešením.

Důvod pořízení zahradní pergoly je nejzásadnější!

Dřevěná zahradní pergolaZahradní pergolu nebo kryté sezení proto vybíráme podle účelu, jaký má splňovat. Musíme si předem rozmyslet, na jaké konkrétní místo zahradní pergolu umístíme, zda bude splňovat i požadavek na kryté sezení nebo bude pouze tvořit okrasný prvek zahrady.  Pokud zahradní pergola bude tvořit pouze např. předěl užitné zahrady od okrasné, stačí jednoduché provedení s vestavěnými mřížkami, které necháme porůst pnoucími rostlinami. Zahradní pergolu také můžeme zastřešit a tím zvýšíme její užitnost. Můžeme grilovat s přáteli, i když zrovna prší nebo je parné léto. Zastřešená zahradní pergola nám také poslouží k odpočinku po vyčerpávajícím pracovním dnu apod.

Ideální umístění pergoly

Při výběru zahradní pergoly musíme mít na zřeteli, kde bude pergola umístěná. Pokud se jedná o pergolu či kryté sezení u rodinného domu, volíme typ zahradní pergoly tak, aby korespondoval nejen s osázením zahrady, ale také aby svojí stavbou nenarušovala vzhled domu či nám dokonce nestínila. Pokud budeme mít zahradní pergolu u chaty či chalupy, opět musí být pergola vybírána se zřetelem na typ stavby, tzn. k chalupě na vesnici určitě nepostavíme moderní hliníkovou pergolu, ale budeme volit dřevěný materiál.

Materiálové provedení vaší zahradní pergoly

Dřevěná zahradní pergola může samozřejmě stát i u moderního rodinného domu, jen je potřeba volit „jemnější“ provedení. Zahradní pergola z kulatiny určitě nebude tím správným typem stavby v moderní zástavbě. V případě pergoly z kulatiny nejde jen o to, že k budově v architektuře čistých rovných linií se snažíme přidat oblé tvary. Jde také o to, že je vhodné volit pergolu z lepených hranolů, protože tyto hranoly nepraskají a tudíž se vyvarujeme nevzhledným trhlinám v trámech. Ovšem ne všude nám trhliny mohou vadit. Na pergole u chalupy u lesa, nebo u tzv. roubenky je toto popraskání žádoucí, protože pergola má potom vzhled staré stavby a koresponduje se vzhledem chalupy. 

TIP: Pergola z kulatiny se spíše hodí k selským a historizujícím stavením.

Velikost a tvar zahradní pergoly

Pergola do zahradyUvážit samozřejmě musíme i velikost pergoly tak, aby splňovala požadované funkce a zároveň nám nezabrala větší část okrasné zahrady.  Zvážíme, zda do ní budeme chtít umístit sezení a pro kolik osob, dále gril, případně krb. Zahradní pergola nemusí mít pouze obdélníkový či čtvercový půdorys, můžeme ji umístit i do rohu zahrady, nebo můžeme zvolit moderní půlkulatý půdorys.

Nezapomeňte, pergola či kryté sezení nám bude na zahradě sloužit po mnoho let a proto výběru velikosti, typu provedení, umístění a v neposlední řadě také užitným vlastnostem musíme věnovat nemalou pozornost!

Přejeme Vám šťastnou ruku při výběru vaší pergoly.  Prohledněte si inspiraci v podobě fotogalerie pergol.

Pergola z kulatiny

Nabízíme možnost výroby dřevěné pergoly z kulatiny přesně podle vašich individuálních potřeb. S naším zkušeným týmem řemeslníků a vášní pro kvalitu jsme připraveni realizovat vaše představy a vyrobit jedinečnou dřevěnou pergolu, která bude plně odpovídat vašim požadavkům. Máme široký výběr kvalitní kulatiny pro výrobu pergoly.

Na zakázku pro vás vytvoříme:

Rádi vám nezávazně naceníme kryté zahradní posezení. Kontaktujte nás.

Máte zájem o zakázkovou výrobu?

Kontaktní údaje
Specifikace zakázky
Fotografie domu
Nahrajte fotografie místa, terasy, domu, kde bude pergola realizována.
Text s obrázkem
Pošlete nám nezávaznou poptávku a my Vás budeme kontaktovat.

nebo volejte
602 538 577