Z čeho se skládá dřevěná pergola a jak ji vhodně umístit?

Pod pojmem dřevěná pergola si většinou představíme konstrukci pro popínavé rostliny, lze ji ovšem využít i jako dělící prvek v zahradě, např. pokud chceme oddělit užitnou část zahrady od okrasné, případně můžeme dřevěnou pergolu použít i pro zastřešení sezení na terase nebo v zahradě.

Z čeho je složena běžná dřevěná pergola?

Dřevěná pergola se skládá z podpěrných stojek, které musí zajistit dostatečnou stabilitu celé dřevěné konstrukce. Proto volíme průměr stojek dle velikosti dřevěné pergoly nebo případně dle zatíženosti střešní konstrukce. Většinou u menších typů dřevěných pergol stačí stojny 80/80, pokud bude pergola používána pouze jako malá podpěra na pnoucí rostliny, stačí průměr i menší.

Věnec dřevěné pergoly z vazných trámů nám spojí jednotlivé stojny, nesmíme ovšem zapomenout na zavětrování (věšáky), které zabrání pohybu stojen v trámech. Horní pergolová prkna nám zajistí konstrukci a také poslouží jako opora pro pnoucí rostliny, případně dodají i trochu stínění, pokud budeme chtít pod dřevěnou pergolou trávit chvíle odpočinku. V takovém případě můžeme použít i nějaký další stínící materiál - rákosové rohože, případně polykarbonátovou krytinu.

Treláže dřevěných pergol

Nesmíme zapomínat i na treláže, protože v místě, kde budeme chtít dřevěnou pergolu popnout rostlinami, musíme zajistit uchycení výhonků růží nebo dalších popínavých rostlin. Můžeme použít trelážové výplety čtvercové, vodorovné či skosené.

Zavětrování pergoly

Nenechte se zmýlit zněním výrazu "zavětrování pergoly". Nejde primárně o ochranu před větrem, jak by se mohlo zdát. Hlavní účel zavětrování pergoly je, aby dřevěná konstrukce pergoly získala požadovanou tuhost a stabilitu. Jedná se o nejčastěji o horizontální spojení vertikálních prvků konstrukce pergoly dřevěnými deskami či lamelami, aby nedocházel k vychylování konstrukce do boků. Zavětrování samozřejmě pak může pomáhat sekundárně chránit  pergolu i před bočním slunečním svitem, větrem a poskytuje neprůhlednost. 

Zavětrování pergol je důležitým hlediskem, zejména v oblastech s větrnými podmínkami, aby se předešlo jejímu poškození a zvýšila se bezpečnost jejího používání.

Místo pro pergolu

Umístění dřevěné pergoly, která slouží pouze jako podpěra pro rostliny, musíme volit s ohledem na celkový vzhled zahrady. Většinou se usazuje do vstupního prostoru zahrady, kde nás přivítá záplava květů pnoucích rostlin. Pokud chceme oddělit užitnou část zahrady od okrasné, umístění je dané.

Jestliže pergolu využijeme i jako přístřešek na posezení, umístění volíme s ohledem na vzdálenost a dostupnost místa od domu, abychom nemuseli nosit daleko občerstvení apod. I v tomto případě je vhodné zabudovat do pergoly treláže pro pnoucí rostliny, protože nám vytvoří soukromí a zabrání zvědavým očím sousedů či kolemjdoucích nahlížet do vašeho života.

Dřevěná pergola je vzhledem k svému využití, jak okrasnému, tak i praktickému, vhodná do každého typu zahrady a bude vám dělat radost záplavou květů dlouhá léta.

Pokud toužíte po dřevěné pergole, pak si ji objednejte u nás:

  • Dřevěné pergoly na zakázku.
  • Dřevěné pergoly – stavebnice.
 
Nechejte si naplánovat vaši novou dřevěnou pergolu od Vetasu. Jsme připraveni vám poskytnout kompletní servis vč. plánování až po finální montáž.

Máte zájem o zakázkovou výrobu?

Kontaktní údaje
Specifikace zakázky
Fotografie domu
Nahrajte fotografie místa, terasy, domu, kde bude pergola realizována.
Text s obrázkem
Pošlete nám nezávaznou poptávku a my Vás budeme kontaktovat.

nebo volejte
602 538 577