Jakou podlahu na terasu

Řada majitelů domů řeší odpověď na otázku „jakou podlahu na terasu zvolit“. Na výběr je celá škála materiálů, z nichž některé jsou pro terasovou podlahu ideální, jiné zase méně či vůbec. Nastudujte si tuto problematiku díky našemu článku.

Rozhodnutí, jakou podlahu na terasu koupit, se odvíjí od více faktorů. Často jsou jimi především estetický dojem, odolnost, užitné vlastnosti, cena a nákladnost realizace. Přinášíme vám několik rad, aby vaše rozhodnutí bylo jednodušší.

Nejčastěji používanými materiály současnosti jsou dřevo, dřevoplast (kompozit), dlažba nebo kámen. Každý materiál má svá specifika s ohledem na výše zmíněné faktory. Použít můžete i betonový designový povrch, kačírek v terčích nebo umělý trávník, který sice zajišťuje odvod vody, ale hůře se čistí a děti se o něj mohou velmi bolestivě odřít při pádu.

Vraťme se zpět ke dřevu, kameni a dlažbě. Při volbě podlahy na terasu jsou důležité tyto úvahy:

  1. Jaké estetické vlastnosti má zajistit?
  2. Míra bezpečnosti podlahy (uklouznutí, třísky, ostré hrany apod.)?
  3. Kolik má stát?
  4. Jakou životnost od podlahy očekáváte?
  5. Musí být odolná vůči vlhkosti?
  6. Bude vystavena slunečnímu záření?

Při rozhodování o tom, jakou podlahu na terasu finálně vybrat, si stanovte priority. Ty pro vás budou směrodatné. Ne vždy jde ruku v ruce např. nízká cena s životností podlahy apod. Zamyslete se, jak často chcete povrch terasové podlahy ošetřovat, jak má být odolný, vizuálně působit aj.

Dřevěná podlaha terasy

Dřevo je nutné pravidelně ošetřovat. Ze všech uvedených materiálů je jeho údržba nejvíce náročná. Nutno ho pravidelně natírat za účelem obnovy barvy, zvýšení odolnosti proti dřevokaznému hmyzu, houbám a plísním. Pokud chcete řádově větší odolnost dřevěné terasy, šáhněte po exotických dřevinách nebo termodřevu. Odolnější dřeviny jsou však dražší. Naopak běžné terasové dřevo patří k nejlevnějším variantám řešení terasy.

Jakou podlahu na terasu?
Jakou podlahu na terasu? Může být i dřevěná, ale... čtěte dále.

Na dřevě je vidět veškeré škrábnutí, mastné skvrny z grilování apod. Vizuálně však působí velmi pěkně, což je i důvodem jeho oblíbenosti. Dřevo se v létě tolik neohřívá jako ostatní materiály (dlažba, kámen), není ani nadmíru kluzké. Problémem mohou být třísky v případě nekvalitně zpracovaného povrchu.  Dřevěná podlaha je odolná proti pádu těžkých předmětů.

Dlažba, kámen

Podlaha terasy zhotovená z kamene či dlažby má vysokou odolnost. Problémem může být pouze pád těžšího předmětu, který může způsobit prasknutí. Tvrdost může být trošku na škodu v případě pádu, např. pokud řešíte bezpečí dětí. Kámen i dlažba dokáží akumulovat hodně tepla, takže v letních měsících může být chůze naboso nepříjemná. Naopak je vhodná pro vlhké prostředí, a proto se často umísťuje do okolí bazénů. Mezi další výhody patří barevná stálost, bezúdržbovost a estetičnost. Mastnota z grilu povrch neznečistí. K negativum patří pracnější pokládka (především u kamene), větší váha, vyšší cena (kámen, designová dlažba).

WPC terasové podlahy

Tzv. dřevoplastové desky si ponechávají výhody dřeva, a naopak stírají většinu nedostatků, které dřevo má. WPC materiál se zpracovává stejně jako dřevo, lze ho snadno řezat a vrtat. Mezi hlavní výhody patří odolnost a bezúdržbovost této terasové podlahy. Je rezistentní proti vlhkosti, UV záření, chlóru, houbám a hmyzu. Je bez třísek, s protiskluzovou úpravou. Snadno se pokládá podobně jako dřevěná podlaha. 

Naopak proti tomuto materiálu hovoří vyšší cena. Řada odpůrců WPC navíc tvrdí, že materiál časem mění svou barevnost (zesvětlá) a že je esteticky daleko za přírodním dřevem. U nekvalitních WPC může časem dojít k sešlapání povrchu, přičemž mohou začít trčet plastová vlákna neboli takzvaný recyklát, který bývá ve WPC obsažen.

Jakou zvolit podlahu na terasu?
Už víte, jakou tedy zvolit podlahu na terasu?
---------
Tematická specifikace obsahu článku: jakou podlahu na terasu, podlaha terasa, wpc podlaha terasa, terasa podlaha, jaká podlaha terasa, nejlepší podlaha terasa. 

Máte zájem o zakázkovou výrobu?

Kontaktní údaje
Specifikace zakázky
Fotografie domu
Nahrajte fotografie místa, terasy, domu, kde bude pergola realizována.
Text s obrázkem
Pošlete nám nezávaznou poptávku a my Vás budeme kontaktovat.

nebo volejte
602 538 577