Pergola na terasu pro pohodové léto

Přáli byste si lépe využít terasu u svého domu i v případě horkých nebo deštivých dnů? Pergola na terasu vytvoří z vaší terasy unikátní užitkový prostor přímo navazující na dům, ochrání jej před sluncem i případnými zraky sousedů a umožní využívat terasu nejen v létě, ale i na podzim a na jaře. Stavbu dřevěné pergoly na terasu je ale třeba dobře promyslet a naplánovat – pojďte se s námi podívat, jak na to.

Proč je dobré mít pergolu na terase?

Pergola na terasu je většinou zastřešená dřevěná konstrukce, která poskytuje zastínění prostoru u domu. Tento zastíněný prostor je pak ideální pro umístění venkovního nábytku a vytvoření místa pro relaxaci, odpočinek a setkávání s rodinou či přáteli.

Pergoly na terasu se v horní části připevňují ke zdi domu a mohou být otevřené nebo částečně či úplně zasklené – díky tomu lze pod pergolou na terase trávit nejen teplé a slunečné dny, ale relaxovat zde i ve dnech chladnějších za zvuku dopadajících dešťových kapek.

 Pergola na terasu chrání
Pergola na terasu ochrání prostor před sluncem i deštěm a vytvoří z něj dokonalé místo pro relaxaci a trávení volného času.

Co zvážit před stavbou dřevěné pergoly na terasu

Dřevěné pergoly na terasu se těší velké oblibě a v Česku je najdete skoro u každého rodinného domu. Jejich hlavní předností je zlepšení využitelnosti venkovního prostoru. Pokud byste si rádi pergolu na terasu postavili svépomocí, je vhodné si nejprve ujasnit několik důležitých aspektů, které jsou při stavbě pergol na terasu klíčové:

Materiál pergoly

Pergola na terasu se obvykle vyrábí ze dřeva. Vzhledem k vnějším vlivům a nepřízni počasí je ale nanejvýš důležité vybrat si správný typ dřeva (např. smrk, modřín, dub atd.) a především jej správně povrchově ošetřit. 

Podlaha pergoly

Pergolu na terasu lze v některých případech jednoduše postavit na stávající podklad, někdy je nutné hlavní sloupy ukotvit do podlahy nebo do země. Podlaha terasy, na které bude pergola stát, by měla být odolná vůči vnějším vlivům, snadno udržovatelná a v případě, že se rozhodnete pro dřevěnou pergolu na terasu ze dřeva, by měla svým materiálem ladit s materiálem pergoly.

Pergola ladí
Dřevěná podlaha z modřínu stylově ladí s dřevěnou pergolou na terasu.

Velikost pergoly

Dřevěná pergola na terasu umístěná u zdi domu může sahat podél celé zdi, pouze podél určité části nebo může zastřešovat větší část, třeba i kolem rohu domu. Důležité také je zvolit velikost pergoly na terasu podle míry slunečního záření, které na terasu dopadá.

Zastřešení pergoly

Pergola na terasu může být zastřešená dřevem či dřevěnou mřížkou. Je možné dřevěnou konstrukci doplnit také sklem, polykarbonátem či plechovou krytinou. Vždy je ale nutné zastřešení pergoly bezpečně uchytit tak, aby odolalo nepřízni počasí i jiným vnějším vlivům.

Design pergoly

K modernímu domu se hodí třeba pergola na terasu s jednoduchou konstrukcí doplněná skleněnou střechou, u starších typů domů nebo chalup se bude skvěle vyjímat robustní dřevěná pergola na terasu s mřížkami pro květiny a dřevěnou střechou. Složitější konstrukce pergol na terasu poskytují větší soukromí, zatímco otevřené jednoduché konstrukce jsou vzdušnější a je z nich lepší výhled do zahrady.

Moderní dřevěná pergola
Moderní typy dřevěných pergol na terasu skvěle doplní design současných staveb.

Rozpočet pro stavbu pergoly na terasu

Náklady na stavbu pergoly se odvíjí od její velikosti, použitého materiálu, množství spojovacího materiálu, typu zastřešení a způsobu ošetření dřeva. Pokud budete k dřevěné pergole na terasu stavět i podlahu, počítejte s dalšími výdaji. Na druhou stranu při stavbě pergoly na terasu svépomocí ušetříte za návrh a výpočty a samozřejmě za realizaci.

Pusťte se do toho: Jak postavit pergolu na terasu?

Stavba dřevěné pergoly na terasu svépomocí není nejjednodušším procesem. Je nutné si nejprve navrhnout konstrukci a dobře si spočítat, jak silné musí být základové sloupy, aby unesly střechu i s případným dodatečným zastřešením.

Dřevo, ze kterého pergolu na terasu budete stavět, by mělo být správně vyschlé a nařezané přesně podle návrhu, aby v průběhu sestavování nedošlo k nemilému překvapení v podobě nesedících rozměrů. Všechny dřevěné části konstrukce můžete ošetřit lakem a impregnací ještě před zahájením stavby nebo vše provést až nakonec – v tomto případě ale počítejte s náročnějším nátěrem střešních trámů.

Dále je nutné vyřešit otázku ukotvení sloupů do podkladu nebo terasové podlahy. U dřevěných terasových podlah je ukotvení poměrně jednoduché. Pokud není dřevěná podlaha nebo podlaha z dlažby položená na betonové desce, je potřeba předem zhotovit betonové patky, do kterých se sloupy pergoly následně ukotví pomocí pozinkovaných kotev. Neméně důležité je také ukotvení střechy terasy do zdi domu. Pevný a bezpečný spoj vytvoří pouze správně zvolený spojovací materiál vhodný pro váš typ fasády a materiál zdi.

Při stavbě pergoly na terasu svépomocí se vám rozhodně bude hodit více párů rukou.

Při stavbě pergoly na terasu je vhodné si nejprve předchystat kotvení do fasády domu, poté upevnit do země podpěrné sloupy a následně vše spojit střechou. Na závěr můžete k hlavní části konstrukce přidat například mřížky pro popínavé rostliny, okap pro odvod deště nebo střešní krytinu.

Nekamarádíte se s výpočty a těžkou prací? Zavolejte si odborníky na dřevěné pergoly na terasu

Pokud s návrhem a stavbou pergoly na terasu nemáte žádné zkušenosti, je lepší si najmout profesionální firmu, která zajistí vše od návrhu a dopravy až po stavbu dřevěné pergoly na terasu přímo u vašeho domu. Jedině profesionální a zkušený dodavatel zajistí, že pergola bude dobře postavená, bezpečná a vydrží dlouhá léta v nezměněném stavu.

Proč si pro realizaci pergoly na terasu vybrat právě Vetas?

  • Vyrábíme pergoly na terasu na zakázku v několika různých provedeních a z různých materiálů. Vyplňte poptávkový formulář a nechte si od nás kompletně realizovat pergolu k domu bez starostí.

  • Navrhneme pergolu na terasu na klíč podle vašich představ a přání – stačí nám zaslat přibližnou představu a nákres s rozměry. Samozřejmostí je možnost úpravy našich sériově vyráběných dřevěných pergol na míru. Umíme navrhnout také atypická řešení.

  • Pergolu na terasu z naší nabídky je možné doplnit kvalitním zastřešením a dalšími doplňky v podobě mřížek, posuvných panelů proti slunci nebo baldachýnů. Dle domluvy pergolu ošetříme také ochranným nátěrem v požadovaném odstínu.

  • Pergolu dopravíme po celé České republice ve formě stavebnice. Vy se můžete sami rozhodnout, zda si ji postavíte podle přiloženého návrhu nebo sestavení necháte na našich pracovnících.

  • Kromě dřevěné pergoly na terasu rádi zrealizujeme také terasovou podlahu na míru. Vybírat si můžete z dřevěných a dřevoplastových desek v různých barvách a dekorech. Přečtěte si více o realizaci teras na míru.

Pergola na terasu na klíč
Firma Vetas pro vás zrealizuje pergolu na terasu na klíč (na přání i včetně terasové podlahy).

Cena našich dřevěných pergol na terasu

Výsledná cena dřevěných pergol na terasu se odvíjí od velikosti pergoly, použitého materiálu, typu zastřešení a doplňků. K pergole na terasu je možné doobjednat mřížky, zasklení a další doplňky, ochranný nátěr a montáž. Doprava se účtuje podle kilometrů. Na základě vašich podkladů rádi vypracujeme cenovou nabídku na míru.

Chci pergolu na terasu od Vetas

Zaujaly vás naše realizace nebo jste se nechali zlákat představou dřevěné pergoly na terasu na klíč? Dřevěné pergoly na terasu realizujeme po celé České republice. Užijte si už tohle léto ve stínu vlastní pergoly – vyplňte poptávkový formulář nebo nám rovnou zavolejte na číslo 602 538 577. Budeme se těšit na spolupráci.

 

Zhotovíme nejen pergoly na terasy, ale i pergoly na balkon (balkonové pergolové krytí).

Pergola na terasu od Vetas
Užijte si léto s pergolami na terasu od Vetas.
-------------------
Tematická specifikace článku: pergola na terasu, dřevěná pergola na terasu, terasové pergoly, výroba terasových pergol, pergola terasa.

Máte zájem o zakázkovou výrobu?

Kontaktní údaje
Specifikace zakázky
Fotografie domu
Nahrajte fotografie místa, terasy, domu, kde bude pergola realizována.
Text s obrázkem
Pošlete nám nezávaznou poptávku a my Vás budeme kontaktovat.

nebo volejte
602 538 577