Dřevěné zahradní altány

Relaxace a pohodlné posezení v příjemném prostředí s pěkným výhledem – to jsou nejčastější důvody stavby zahradního dřevěného altánu. Jak promyslet jeho velikost, umístění a jiné důležité parametry? Více se dozvíte v článku.

Ozdobou každé zahrady je altán, který bývá nejčastěji zhotoven z kovu nebo dřeva. V tomto článku nás bude primárně zajímat zahradní altán dřevěný, neboť výrobě těchto altánů se dlouhodobě věnujeme, proto vám poskytneme několik užitečných rad vedoucích k promyšlené a správné instalaci dřevěného altánu na vaší zahradě.

Relaxace a pohodlné posezení v příjemném prostředí s pěkným výhledem – to jsou nejčastější důvody stavby zahradního dřevěného altánu. Tato zahradní stavba může být nejen ozdobou vašeho pozemku, ale i místem pro ukrytí před přímými slunečními paprsky, deštěm i nechtěnými pohledy sousedů. Zahradní altán dřevěný má díky použitému dřevu uklidňující vliv, pomůže vám skvěle se odreagovat, ať už budete pořádat v zahradním altánu party, nebo bude tato stavba čistě prostorem pro odpočinek rodiny a oním venkovním místem pro všemožné hry vašich dětí.

Před samotnou stavbou dřevěného zahradního altánu promyslete detaily!

Než začnete stavět, nadmíru důležité jsou úvahy o prostorovém řešení a umístění dřevěného zahradního altánu. Nejde jen o ideální funkční řešení z vašeho pohledu, ale tak o soulad s legislativou a vyhláškami. Např. odstup zahradního altánu by měl být nejméně 2 metry od sousedních pozemků. Pokud se jedná o rozsáhlejší stavbu, pak budete muset postupovat v souladu se stavebním zákonem a jeho prováděcími vyhláškami.

V případě, že váš zahradní dřevěný altán nepřesáhne zastavěnou plochu 25m2, pak stavební povolení nemusíte řešit. Pokud však porušíte jednu z níže uvedených podmínek vyplývající z legislativy, pak je třeba žádat o územní souhlas či rozhodnutí stavebního úřadu. Budete bohužel muset předložit projektovou dokumentaci, na základě níž bude úřad rozhodovat. Územní souhlas vychází z §96 zákona č. 183/2006 Sb.

Stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.

Formality splněny, plánujeme stavbu altánu

Níže uvedeme pár bodů, které je vhodné zvážit s ohledem na kvalitu a rychlost realizace:

  • Umístění na pozemku: aby altán nepřekážel dalším možným budoucím záměrům a také aby měl ideální polohu s ohledem na záření slunce při jeho putování během dne (zajistil co nejvíce stínu v nejexponovanější denní dobu).
  • Dostatečná velikost a odpovídající místo pro pohodlné sezení plánovaného počtu lidí. Od toho se může odvíjet i jeho půdorys (nejčastěji čtyřhran, šestihran).
  • Typ a výška podloží: dřevo je náchylné k tlení, proto se doporučuje umisťovat zahradní altán dřevěný na podezdívku či vyvýšené podloží (ideálně do výšky min 30 cm nad úroveň terénu).
  • Typ střešní krytiny a její váha s ohledem na nosnost střešní konstrukce.
  • Uzavřenost altánu: zda a z jakých stran bude chráněný před sluncem, větrem a deštěm.
  • Posouzení statikem: u větších a konstrukčně náročnějších staveb je vhodné nechat konstrukci zkontrolovat statikem.
  • Barevnost zahradního altánu: nejčastěji se volí barevně nenápadné řešení korespondující s hnědými a zelenými zahradními odstíny. Pokud se má altán barevně vymezit, pak se zpravidla barví na bílo.
  • Zda budete chtít zavést k zahradnímu altánu elektřinu napevno.
  • Styl zahradního altánu: důležitá je adekvátní konstrukce a design, které korespondují s charakterem zahrady i hlavní nemovitosti. Historizující barokní altánek se bude jen stěží hodit k moderní funkcionalistické vilce.

Pokud máte jakýkoliv dotaz ohledně řešení zahradních altánů dřevěných, nebo pokud chcete zadat nezávaznou poptávku na zakázkovou výrobu zahradního altánu, pak nás neváhejte kontaktovat.

 

Máte zájem o zakázkovou výrobu?

Kontaktní údaje
Specifikace zakázky
Fotografie domu
Nahrajte fotografie místa, terasy, domu, kde bude pergola realizována.
Text s obrázkem
Pošlete nám nezávaznou poptávku a my Vás budeme kontaktovat.

nebo volejte
602 538 577