WPC terasy – dřevoplastové terasy

 | WPC terasy – dřevoplastové terasy

WPC terasy

Toužíte po nové terasové podlaze, která bude vypadat stylově, nebude chladit a bude příjemná na dotyk? Chystáte se zbudovat terasovou podlahu, která bude mít dlouhou životnost a odolnost proti mechanickému poškození? Právě pro vás jsou určeny tzv. dřevoplastové terasy, které v sobě kombinují výhody obou materiálů, tedy dřeva a plastu. Pokud máte zájem, rádi pro vás tyto WPC podlahy vyrobíme. Využijte našich dlouholetých zkušeností z realizací různě velikých dřevěných a dřevoplastových teras.

Pokud máte zájem o zhotovení moderní dřevoplastové terasy na míru, pak nás neváhejte kontaktovat. Zašleme vám nezávazné nacenění a poradíme nejen s výběrem vhodné barvy a struktury terasových prken.

Pro tvorbu terasových podlah nejčastěji používáme modřínová terasová prkna nebo WPC desky. Především právě dřevoplastové materiály jsou ideálními pro venkovní bezúdržbové aplikace. V nabídce máme řadu typů dřevoplastových desek v mnoha barevných provedeních. V případě, že chcete vybrat konkrétní barevné provedení, rádi s vámi na osobním setkání projdeme veškeré vzorníky dřevoplastových materiálů a případně vám doporučíme nejvhodnější s ohledem na cenu a kvalitu.

Pozor na výběr dřevoplastových prken na terasu

Právě zmíněná kvalita dřevoplastového materiálu hraje roli. Laik se v této oblasti neorientuje, což není nic neobvyklého. Již nyní, pokud uvažujete o dřevoplastové terase (WPC terasa), je třeba zmínit, že tyto materiály mají předepsaný určitý poměr recyklátu. Tento recyklát, pokud není "výběrový" pak často může způsobit, že při dlouhodobějším používání terasové podlahy začne různé pracovat/štěpit se/odchlípat apod. Proto věnujte při výběru vhodných terasových WPC prken vždy velkou pozornost, z jakého materiálu přesně prkna jsou, co garantuje jejich producent apod.

 

 

Zahradní WPC terasy

Hlavní výhody materiálu WPC s ohledem na terasové použití:

  • pevnost dřevoplastových desek,
  • eliminace kroucení a jiné deformace,
  • recyklovatelný materiál - ekologický výrobek,
  • minimální nároky na údržbu u dřevoplastové terasy,
  • rozměrově stabilnější než plast a dřevo samostatně,
  • nenasákavý materiál – což je u zahradní terasy velkým plusem,
  • odolný proti škodlivému hmyzu,
  • přesné technické profily,
  • dřevoplastová terasa nemá žádné třísky, praskliny,
  • dobře opracovatelný - vysoká variabilita.

Oproti klasickým dřevěným terasám jsou dřevoplastové terasy bezúdržbové. Pro kvalitu a odolnost dřevoplastových teras hovoří i níže uvedené charakteristiky. Neztrácí na barevnosti, nehnijí, nenapadají je houby, není nutno je pravidelně ošetřovat nátěry apod. Výdrž WPC materiálu je v rozmezí 30 - 50 let. Dřevoplastové terasy jsou snadno omyvatelné, mají protiskluzové řešení a nehrozí u nich ani zadření třísky – bezpečné nejen pro děti.

Co je WPC prkno a proč je ideální pro tvorbu terasy?

WPC terasy jsou velkým hitem dnešní doby, a to především pro své vynikající užitné vlastnosti. WPC prkna jsou tvořena z unikátní směsi dvou přírodních složek - dřeva nebo bambusu a polymeru (PVC, HDPE, PP, PE). I proto se u WPC desek často setkáváme s označením „dřevoplastové“.

U WPC teras je dřevo použito v podobě dřevěné/bambusové moučky, která je zbavena veškerých negativních prvků. V celkovém složení materiálu WPC prken50 - 75% podíl (dle konkrétních producentů WPC matriálu).

Polymery a plasty jsou obsaženy ve zbytku WPC prkna, tedy 50-20 %. Používají se termoplastické pryskyřice polyethylenu ( HDPE), polypropylenu (PP) a polyvinylchloridu (PVC). Ke zhotovení WPC desek lze zakomponovat také recyklované PVC. Obecně ale platí, že recyklát pro výrobu WPC desek vychází z polyethylenu. Přesto se recyklované WPC materiály vyznačují křehčí povahou a vyšší tvrdostí. Polymery jsou doplněny dalšími přísadami, jako jsou maziva, barviva, UV stabilizátory, anorganická plniva, biocidy a retardéry hoření. Každá z těchto přísad má velký význam pro konečnou podobu materiálu použitého pro zhotovení WPC terasy. Maziva pomáhají při samotném zpracování kompositu, anorganická plniva zlepšují vlastnosti a biocidy zajišťují odolnost a delší životnost WPC desek. Přísady do polymeru jsou nejdražší položkou při výrobě desek dřevoplastových teras.

Jak se WPC vyrábí?

Nejpoužívanější technologie výroby desek pro dřevoplastové terasy je extruze. Je kombinací ideálního poměru plastových a dřevěných surovin, s následným roztavením a slisováním do definovaného profilu, včetně přesného postupu chlazení. Takto lze velmi stručně popsat výrobní postup desek používaných pro realizaci WPC teras. Ve skutečnosti vše trvá několik hodin bez jediného zastavení.

Kde všude je možné WPC desky použít?

WPC materiál, tedy dřevoplastové desky, jsou vhodné zejména k venkovnímu použití na podlahy, ploty a zábradlí. Díky velkému rozmachu WPC teras v posledních letech jde vývoj velmi rychle dopředu i v rámci řešení tohoto materiálu. Materiál již nyní můžete použít na obklad domu, na zahradní nábytek, ale také v podobě kazet na balkony a apod.

Pozor na správné podloží při realizaci terasy z WPC

WPC terasa je stále více IN. Dlouhá životnost terasy z dřevoplastu je závislá do značné míry na podkladové konstrukci. Tento fakt se přímo netýká životnosti samotných WPC prken. Ty, jak jsme zmínili výše, mají výtečnou odolnost.

Aby konstrukce venkovní terasy z dřevoplastu odolala veškerým povětrnostním vlivům, především pak vlhkosti, je třeba umístit konstrukci podlahy ideálně na místo, které není kompletně podbetonované (vlhkost se nevsakuje, pokud není vyspádováno). Přípustné jsou samozřejmě betonové základy v podobě betonových platek. Ideálním podkladem je štěrk či jiný materiál větší granulrity. Takovéto podloží umožní, že konstrukce dřevoplastové terasy nebude vystavena nadměrné vlhkosti. Dešťová voda bude vsakovat přes štěrk. Doporučujeme v tomto podloží vytvořit odtokové kanálky v libovolné variantě, nejlépe svedené do kanalizace. Takto řešená WPC terasa má ideální parametry.

Při stavbě nosné konstrukce pro WPC terasy taktéž doporučujeme, aby mezery mezi nosnými částmi budoucí WPC terasy byly s max. 80 cm rozestupem. Dřevoplastové povrchy na terasu se při větším rozptylu nosných příček mohou prohýbat a často i vytrhávat z obvodové konstrukce, přestože jsou dostatečně prošroubovány. Jde o to, že při chození po WPC terase dochází k prohýbání a enormnímu tlaku na koncové části WPC prken. Proto doporučujeme mít rozestupy nosného roštu pro WPC terasu ideálně 50 cm. Zajistí se tím nejen dostatečná stabilita konstrukce WPC terasy, ale máte jistotu, že vaše WPC terasa má díky tomu ideální základ pro co nejdelší životnost.

Hlavní výhody WPC teras

  1. WPC terasy jsou odolné vůči povětrnostním vlivům, hnilobě, plísním a škůdcům.
  2. Nízká údržba – WPC terasy nepotřebují pravidelnou údržbu jako dřevěné terasy, pouze občasné čištění (např. vapkou).
  3. Terasy z kvalitního WPC mají delší životnost.
  4. WPC terasová prkna se relativně snadno instalují a nemusíte se starat o broušení, lakování nebo utěsňování.
  5. Kvalitní WPC terasová prkna mají přírodní vzhled dřeva a jsou k dispozici v různých designech a barvách.
  6. Terasy z WPC jsou méně kluzké než některé jiné materiály, což zvyšuje bezpečnost. Stejně tak nedochází u WPC teras k tzv. třískování.
  7. WPC terasy mají nízkou absorpční schopnost, což znamená, že odolávají vlhkosti a následnému prohýbání nebo rozkladu z důvodu působení vlhkosti.
  8. WPC terasa je odolná proti změnám teploty (menší roztažnost a smršťování).

Z popisu výše je jasné, že WPC terasy spojují výhody dřeva s odolností moderních kompozitních materiálů, což je činí atraktivní volbou pro terasové povrchy. WPC terasa = dluhá životnost a hlavně menší péče než u terasy z klasického dřeva. Dřevoplast prostě potěší "línější" majitele nemovitostí, kteří nechtějí pravidelně terasová prkna olejovat.

 

WPC nejen na terasy - dřevoplastová prkna mají široké využití!

Pokud jsme zmínili venkovní použití dřevoplastu na terasu, pak rozhodně dlužíme informaci, že dřevoplast lze uplatnit i mnoha dalšími způsoby. Nemusí se vždy jednat o klasické přízemní terasy z dřevoplastu navazující bezprostředně na prostor obývacího pokoje nebo kuchyně. Dřevoplast vám skvěle poslouží i na balkoně, pochozí střeše, jako podlaha v zimní zahradě, dřevoplstové desky uplatníte jako tzv. plotovky či jinde v interiéru. Záleží na tom, jak moc se vám tento materiál líbí.

 

Více o WPC materiálu najdete na Wikipedii.

Inspirace dřevoplastových teras.

 

---------------

Sortiment lze dohledat pod těmito výrazy: terasa WPC, WPC terasy, dřevoplastové terasy, dřevoplast terasa, WPC desky, dřevoplastové prkno. Dále také pod pojmy: terasové prkna dřevoplast, terasa z dřevoplastu, dřevoplastové desky, WPC podlaha, WPC terasy kalkulace. Tyto všechny výrazy jsou směrodatné pro obsah této stránky, dřevoplast prkna, wpc terasy kalkulace.

 


Máte zájem o zakázkovou výrobu?

Kontaktní údaje
Specifikace zakázky
Fotografie domu
Nahrajte fotografie místa, terasy, domu, kde bude pergola realizována.
Text s obrázkem
Pošlete nám nezávaznou poptávku a my Vás budeme kontaktovat.

nebo volejte
602 538 577

Podobné produkty

WPC terasy – dřevoplastové terasy

WPC terasy

Toužíte po nové terasové podlaze, která bude vypadat stylově, nebude chladit a bude příjemná na dotyk? Chystáte se zbudovat terasovou podlahu, která bude mít dlouhou...

Více o produktu
Podlaha ze sibiřského modřínu

Podlaha ze sibiřského modřínu

Ukázková reference zhotovené podlahy na terasu. Terasová podlaha je provedena ze sibiřského modřínu. Bezpečnostní prvky: dřevěné zábradlí.

Více o produktu
Výroba
od roku
1992
Kvalita
s VVÚD
certifikací
Atypická
zakázková
řešení
4000
spokojených
zákazníků
Montáž
a doprava
po celé ČR

Reference

Jan Drtil
Dobrý den pane Sedláku, objednal jsem si u Vás zastřešenou pergolu na míru v rozměrech 200*350 a po sestavení musím říct, že je nádherná( viz fotografie). Číst více
dr. Zelinka, Hradec
Po rozhodnutí postavit nad terasou našeho domu pergolu jsem vybíral její realizaci z několika firem. Volba padla na firmu VETAS a udělal jsem velice dobře. Číst více
Ivana a Miroslav
Vážený pane inženýre, již od pátku 9.6.2017 nám stojí na zahradě na naší chalupě pergola, kterou jsme si u Vás objednali. Je skutečně velmi pěkná. Číst více

Často kladené otázky ohledně tématu „WPC terasy – dřevoplastové terasy“

 

Jaká je historie a zkušenosti firmy Vetas?

Firma Ing. Jiří Sedlák - VETAS vznikla v roce 1992. Postupem doby jsme pouze pilařský provoz rozšířili o truhlářskou činnost.

Vyrábíme pergoly, altány, zastřešení terasy, garážová stání, domky na nářádí, zahradní nábyteka a balkonová zábradlí, terasy, dřevěné přístřešky z kvalitního řeziva.

Na našich internetových stránkách můžete shlédnout jak výrobky v sériové výrobě tak některé atypické realizace zakázek. Pokud vám nevyhovuje provedení či rozměr pergoly nebo altánu v sériové výrobě, dají se provádět i úpravy těchto výrobků nebo jsme schopni vyrobit jakýkoli tvar či rozměr dle vašeho návrhu.

Jsme připraveni vaši zahradu oživit o dřevěné venkovní posezení a přístřešky, kde budete určitě rádi trávit chvíle odpočinku.

Vlastníme Certifikát výrobku: zastřešení terasy, pergoly, altány a garážová stání vydaný Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským.

 

Máte kamennou prodejnu?

Navštívit nás můžete a své požadavky na výrobu pergoly nebo altánu nám můžete osobně sdělit po předchozí telefonické domluvě na adrese našeho provozu v obci Zboží 55 u Světlé nad Sázavou. Rádi se s vámi potkáme a probereme vaše přání a představy.

 

Proč zvolit výrobky právě od firmy Vetas?

Hlavní je naše odbornost a dlouholeté zkušenosti. Vlastníme Certifikát vydaný Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským pro výrobky: zastřešení terasy, pergoly, altány a garážová stání vydaný Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským.

  • Výroba od roku 1992
  • Kvalita s VVÚD certifikací
  • Atypická zakázková řešení
  • Již 4000 spokojených zákazníků
  • Montáž a doprava po celé ČR
  • Garance dlouholeté výdrže a stabilní konstrukce
 

Dodáváte produkt včetně montáže?

U sériových pergol nebo altánů, se jedná primárně o výrobky, které jsou určené pro sestavení svépomocí zákazníkem. Tomu odpovídá i jejich cena. U sériově vyráběných dřevěných přístřešků lze samozřejmě dohodnout montáž nad rámec ceny výrobku, pak vám rádi výrobek smontujeme. V případě zakázkových pergol, altánů a garážových stání je zpravidla montáž součástí dodávky hotového díla, samozřejmě opět honorovaná.

 

Jaké jsou standardní dodací termíny?

U sériových pergol a altánu, uvádíme dodací termín 3 - 4 týdny, přičemž reálné dodání je často (mimo hlavní sezónu) i kratší. U zakázkových dřevěných přístřešků se termín dodání odvíjí od velikosti a složitosti stavby i požadavků klienta. Zakázkové pergoly a altány dodáváme zpravidla v termínech 5 - 8 týdnů.

 

Jaká je působnost firmy Vetas v rámci ČR?

Pro naši firmu není problém realizovat drobnou dřevěnou stavbu kdekoliv v ČR. Prioritně realizujeme většinu zakázek v regionech, které jsou v blízkosti našeho sídla (Ledeč nad Sázavou). Další námi preferované regiony, kde už jsme realizovali některý z námi vyráběných dřevěných přístřešků, jsou vyjmenované níže:

 

Zajišťujete dopravu produktu k zákazníkovi?

Ano, doprava objednané pergoly, garážového přístřešku nebo pergoly po dohodě se zákazníkem zajišťujeme. Přesnou cenu sdělíme po zaslání místa doručení/montáže. Příklad ceny dopravy stavebnice pergoly: do 100km - 1.650,-Kč. Nad 100 km - 2.890,-Kč.

 

Jaký je rozdíl mezi sériovými a zakázkovými výrobky?

Nejběžnější velikosti i typová provedení pergol a altánů ve standardizovaných parametrech považujeme za sériové výrobky.  Jedná se dopředu zhotovené standardní pergoly a altány, a to v podobě stavebnic, které si zákazník sám smontuje dle přiloženého návodu. Jedná se o standardizované řešení dřevěných přístřešků, které je dané a nelze měnit. Po dohodě je možné zajistit montáž sériové pergoly a její nátěr na místě, a to za dohodnutou úplatu nad rámec ceny samotné stavebnicové stavby. Je možné je od nás získat v kratším čase, jsou předpřipravené k brzké expedici.

Opakem typizovaných pergol a altánů jsou zakázkově vyráběné dřevěné stavby. Vytvoříme přístřešek na míru, definujeme jeho statiku a provedeme včetně montáže na místě.

 

Jaká je odbornost vašich výrobních pracovníků?

V našem týmu pracují pouze odborně vzdělaní řemeslníci. Na realizaci pergol, altánů, terasových přístřešků a garážových stání se podílí pouze vyučení tesaři, stolaři, nebo proškolení pracovníci v dílně, kteří mají odbornost potvrzenou certifikátem.

 

Je potřeba mít u dřevěné stavby (pergola, altán, zastřešení terasy, garážové stání) stavební povolení?

Podle §103 zákona č. 183/2006 Sb. stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují, níže uvedené:

„Stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderná zařízení“.

Pokud váš plánovaný přístřešek nebo drobná dřevěná stavba některé z výše uvedených pravidel porušuje, pak je třeba takovou pergolu či zastřešení terasy řešit se stavebním úřadem.

 

Z jakého dřeva produkty vyrábíte?

Veškeré dřevěný přístřešky zhotovujeme z výběrového dřeva, které u nás prochází kontrolou. Dřevo si sami finálně upravujeme. Nejčastěji používáme, s ohledem na možnosti dobrého opracování, a kvůli lehkosti konstrukce, smrkové dřevo.

 

 

Jak pečovat a řešit odolnost materiálu tohoto produktu

Pro lepší barevnou stálost i odolnost materiálu je třeba pravidelně po letech dřevěnou konstrukci chránit, resp. původní nátěr a ošetření obnovovat. Prodloužíte tím její životnost. Pro první ošetření doporučujeme tuto kombinaci 1x Bochemit + 2x lazurovací lak Impranal v požadované barvě.  

 

Jaké jsou nejlepší druhy dřeva pro terasovou podlahu a které doporučujete s ohledem na poměr cena/odolnost?

Pro realizaci terasové podlahy jsou vhodná prkna z většiny tvrdších dřevin, stejně tak WPC prkna. Z pohledu poměru cena/odolnost je nejlepším řešením sibiřský modřín. Pokud tedy terasovou podlahu necháte zhotovit ze sibiřského modřínu, máme jistotu, že bude mít předpokládanou dlouhou životnost a neutratíte za tento materiál enormně velkou finanční částku, jak je to standardem např. u prken z exotických dřevin.

 

Co znamená zkratka WPC v případě terasové podlahy?

Wood-plastic composite (zkratka WPC, také Wood /-fiber/ Polymer Composites) je obecný název pro kompozitní materiály vyráběné ze dřeva a polymeru (viz Wikipedie). Tzn. že se jedná o směs dřevěné hmoty a polymeru, ne plastu. Tato směs má lepší vlastnosti než samotné dřevo – nekroutí se, nepraská, což je při využití pro účely zhotovení terasové podlahy podstatné. Stejně tak WPC materiál má barevnou stálost, neuhnívá, není napadán dřevokazným hmyzem, houbami apod.

 

Je vhodnější vybrat terasovou podlahu z WPC nebo z přírodního dřeva? Podle čeho se rozhodovat?

V případě zhotovení terasové podlahy, pokud se rozhodujeme čistě podle ceny, tak levnější je dřevo, které ale potřebuje údržbu, také se musíme rozhodnout, jaký materiál zvolíme s ohledem na sladění s ostatními komponenty v místě realizace. K dřevěnému domku asi nezvolíme WPC prkna, ale opět dřevo. K moderním stavbám se více hodí terasy z WPC materiálů. Ale také záleží na osobním pohledu k materiálům – někdo prostě preferuje zcela přírodní materiály, někdo má zase raději bezúdržbovost, tudíž volí WPC prkna.

 

Je možné kombinovat různé druhy dřeva na terase?

Různé druhy dřeva lze na terase kombinovat, ale osobně to nepovažujeme za vhodné a nevidíme důvod toto řešení volit či doporučovat. Různé materiály mají různé vlastnosti i vizuální podobu.

 

Jaký vliv má druh dřeva na vzhled a údržbu terasové podlahy?

Exotické dřevo terasové podlahy v exteriéru se doporučuje natírat olejovými podlahovými nátěry, protože jak vysychá, praská a zásadně mění barvu. Co se týká samotné údržby sibiřského modřínu nebo exotického dřeva, tak údržba dřevěné terasové podlahy je procesně stejná.

 

Jak dlouho můžu očekávat, že dřevěná podlaha terasy vydrží?

Hodně záleží na použité dřevině. Obecně exotičtější dřeva mají lepší odolnost vůči degradaci. Standardně pro sibiřský modřín platí, že při správné pravidelné údržbě vydrží dřevěná terasová podlaha 30 a více let.

 

Jakou každoroční údržbu vyžaduje dřevěná terasová podlaha?

Sibiřský modřín i exotické dřevo doporučujeme každý rok na jaře přetřít olejovým nátěrem na terasové podlahy. Tento úkon sice není nezbytně nutný, nicméně aby se prodloužila životnost a zabránilo změnám v barevnosti, pak každoroční nátěr dřevěné terasové podlahy určitě neopomínejte. Na trhu je více druhů nátěrů na terasovou podlahu, my máme dobrou zkušenost s výrobky značky Osmo.

 

Jak dlouho trvá zhotovení dřevěné podlahy terasy?

Délka zhotovení dřevěné terasové podlahy záleží na velikosti řešené plochy. Dále pak hraje roli i to, jak je připravený podklad budoucí terasy. Většinou 1 den trvá pokládka podkladního roštu terasy a další den samotná montáž terasových prken.

 

Je možné provést instalaci dřevěné terasové podlahy i na stávající podklad?

Vždy je vhodné mít vyřešeno vsakování dešťové vody u teras, které nejsou zastřešené. Nicméně není problém položit novou dřevěnou terasovou podlahu na stávající dlažbu i když je např. popraskaná nebo jinak poničená. Stejně tak je to možné terasovou podlahu instalovat na mírně narušený beton. Se zákazníky řešíme podkladovou vrstvu detailně před samotnou realizací dřevěné terasové podlahy.

 

Umožňujete zákazníkovi vybrat si ze vzorníku materiálů, máte vzorníky?

Ano, je možné si vybrat z našeho vzorníku terasových prken.

 

Zvolit vroubkované drážky nebo hladké provedení terasy?

Zde spíše záleží hlavně na vkusu zákazníka, zda si pohledové zvolí drážkované nebo hladké provedení terasy. U vroubkovaného reliéfuje třeba počítat, že v případně, že není dřevěná terasa správně ošetřena nátěrem proti vlhkosti, může se voda držet v drážkách. To samé platí o nečistotách usazujících se v drážkách.

 

Jaká je záruka na instalaci dřevěné terasové podlahy?

Záruka na instalaci dřevěné terasové podlahy je standardní dle zákona, tedy 24 měsíců.